Dr.Gönül:“Beklediğimiz değişiklik olmadı”

Yapılan son değişiklikle, aile hekimleri daha fazla ilaç reçetesi yazabilecek ve ilaç raporu süreçleri hızlanacak. Yapılan düzenlemeyle sağlık hizmetlerine daha hızlı ve pratik bir şekilde erişim sağlanması amaçlanıyor.
AİLE HEKİMLİĞİNDE YENİ DÖNEM
Bu kapsamda uzun süredir yürütülen çalışmaların sonucu olarak, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte sağlık hizmetlerinde vatandaşlara önemli kolaylıklar sağlanacak.
YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle geri ödeme listesindeki ilaçlarda güncellemeye gidildi.
Sağlık Bakanlığı’nın X hesabından yapılan paylaşımda şöyle denildi:
– Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 16 ilaç geri ödeme listesine alındı. Bu ilaçlardan 8’i yerli üretim ve 5’i kanser tedavisinde kullanılıyor.
– Aile hekimlerimizce reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısı artırıldı.
– Aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanlarımızca düzenlenebilen ilaç raporlarının kapsamı genişletildi.
Bu kapsamda;
– Bazı kan sulandırıcıların, çölyak hastalığında kullanılan mama ve gıdaların, mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, lipid düşürücü ilaçların (ilgili uzman hekimlerce koyulan ilk tanı sonrasında) rapor yenilemeleri aile hekimliği uzmanlarınca yapılabilecek. Rapora bağlı olarak tüm aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek.
– Bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuanlar ve kremler belirlenen sürelerde aile hekimlerince raporsuz reçete edilebilecek.
– Kronik hastalığa bağlı olarak uzman hekim raporu gerektiren bazı ilaçların rapor yenileme süreleri uzatıldı.
GÖNÜL:“TAM BİR YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ OLMADI”
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murat Gönül,“ Aslında tam bir yönetmelik değişikliği olmadı. Yönetmelik değişmedi sadece aile hekimlerinin yazamadığı bazı ilaçlar vardı. Örneğin kepek şampuanı vardı bunu eskiden yazamıyorduk sadece cildiyeciler yazabiliyordu. Biz yazdığımız zaman hasta ücretli alabiliyordu. Şimdi bize onları yazma yetkisi verdiler. Artık biz yazdığımızda da yüzde 20’sini ödeyip alabilecekler. Sosyal güvenlik kurumunun ilaç ödemelerini kapsamını genişletmesi oldu. Aile hekimleri yönetmeliğinde değişen bir şey olmadı.”dedi.
DR.MURAT GÖNÜL:“AİLE HEKİMLERİ NORMALDE RAPOR ÇIKARTAMIYOR”
Dr. Murat Gönül sözlerine şöyle devam etti:“ Aile hekimi uzmanı arkadaşlar bazı ilaçlara rapor çıkaramayabiliyordu birkaç ilaca daha rapor çıkarma yetkisi verildi. Raporlarının süresini de 1-2 yıllık yazma hakkı verdiler. Bu tüm aile hekimlerini ilgilendirmiyor. Aile hekimleri normalde rapor çıkartamıyor. Rapor olan ilaçları eskiden beri yazabiliyoruz. Bazen raporu da olsa bizim yazamadığımız ilaçlar vardı. Son düzenleme ile Türkiye’de 28 bin aile hekimi varsa bunun 5 bini aile hekimi uzmanı. Aile hekimi uzmanı olan arkadaşların bazı ilaçlara rapor çıkarma, şeker tansiyon kalp ilaçlarından bazılarına rapor çıkarma yetkileri var. Diğer kalanların yok buna yetkisi. Yetkisi olan arkadaşlara 3-5 kalem daha genişlettiler. Maalesef basında aile hekimleri rapor çıkartılabilecek diye anlatılınca halkımız aile hekimleri artık insanların hastaneye gitmesine gerek kalmadan rapor çıkarabileceğini zannediyor.” dedi.
Dr. Murat Gönül son olarak, Maliye ve SGK’nın bazı ödeme kapsamında olmayan ilaçları ödeme kapsamına aldığını ve Aile hekimi uzmanlarına da 3-5 tane kalemde rapor çıkarma yetkisi verildiğini ifade etti.